Let's talk about money!

Gepubliceerd op 14 december 2024 om 16:10

Verzekerd van kraamzorg of verzekerd voor kraamzorg?

- En het verschil tussen vergoeding aan de zwangere en de vergoeding voor de ZZP-kraamverzorgende -

Aan het einde van het jaar kan je er niet omheen, alle voor- en nadelen van de diverse verzekeraars vliegen je om de oren. De één nog mooier dan de andere. Aanvullende pakketten, met sterren-rankings of brons, zilver en goud opties. Regelmatig vraagt een aanstaande kraamzorg-cliënte mij om advies. Welke te kiezen? Ik vind dat lastig.

Mijn gevoel en mijn ervaring zegt dat je zonder aanvullende verzekeringen met dus enkel alleen een basisverzekering je prima kunt bevallen binnen het systeem in Nederland. Als je de extra premie bedragen voor een aanvullende verzekering netjes apart zet kom je bijvoorbeeld qua kosten voor lactatiekundige hulp, of een zwangerschapscursus een heel eind. Fijne bijkomstigheid is dat het nog altijd zo is dat “wie betaalt die bepaalt” dus je hebt veel meer keuzevrijheid als je spaart dan afnemen via je zorgverzekeraar.

Eigen bijdrage poliklinische bevalling? Als je thuis bevalt is het € 0,= en gaat het niet voorspoedig thuis of heb je pijnstilling nodig, dan word je (alsnog) medisch en komt die bijdrage te vervallen. Wellicht een beetje kort door de bocht van mij als kraamverzorgende en fan van thuisbevallingen, maar misschien wel iets om mee te nemen in je afwegingen.

Veel van die aanvullingen betreffen ook fysiotherapie, alternatieve genezers, vergoeding eigenbijdrage kraamzorg, osteopaten, de lijst is eindeloos. Ik ken mijn cliënten aardig, maar niet zo goed dat ik weet of kan voorspellen wat ze nodig (gaan) hebben. Voor keuze advies betreft welk pakket moet je dus mij niet bellen.

Wat ik als ZZP-kraamverzorgende wél weet is dat er voor mijn factuur aan het einde van de kraamweek vaak wel grote verschillen tussen de verzekeraars te bespeuren zijn. Voor precies hetzelfde werk, van precies dezelfde kraamverzorgende, in precies dezelfde situatie dus. Zo zijn er maatschappijen die mij als ZZP-er willen stimuleren om meer cliënten tegelijkertijd aan te nemen door een prijsprikkel toe te dienen voor de eerste 32 uur zorg, en voor de overige uren minder te betalen. Terwijl ik juist mijn kwaliteit van zorg kan waarborgen door niet te veel gezinnen in te schrijven. En er zijn maatschappijen die het debiteurenrisico van cliënten voor hun Eigenbijdrage kraamzorg bij mij als kleine zelfstandige neerleggen. M.a.w. voor zo’n 250 euro bruto moet ik een heel plan van incassoprocedures hebben en handhaven in tijd die ik daardoor niet aan het kraamzorgen kan besteden. Hoezo prijsprikkel 32 uur? In 2024 kan ik je vertellen dat er een maatschappij is waar ik als ZZP kraamverzorgende voor een volledig kraambed van 49 uur (exclusief thuisbevalling) zowel het debiteurenrisico moet dragen maar ook rond de 400 euro minder omzet maak dan dat ik voor dit kraambed zou mogen declareren bij een andere maatschappij. Ook voor 2025 zijn er weer 3 verzekeraars die vinden dat het werk van ZZP-ers in de kraamzorg minder beloont hoeft te worden dan de zorg via (grotere) kraambureaus.

De kosten om te voldoen aan de wettelijke eisen voor registratie als ZZP-er stijgen voor 2025 weer, denk aan jaarlijkse certificeringen, contributie voor o.a. klachtenregelingen, en de nodige bijscholingstrainingen. Natuurlijk doe ik mijn werk met passie, en met (heel veel) liefde, maar “at the end” heb ik ook gewoon een bedrijf en voorzie ik hiermee in mijn levensonderhoud. Ik weiger om mezelf aan “de hoogste bieder” te gaan uitlenen, maar de vraag naar kraamzorg is groot en de aanmeldingen zijn enorm. Genoegen nemen met ruim 400 euro minder voor een kraamzorg van 49 uur vind ik écht onnodig.  Voor 2025 zal ik hierom geen cliënten meer aannemen van één van deze verzekeraars. Ben je al bij mij ingeschreven, dan kan ik er niets aan veranderen als je overstapt. Maar voor nieuwe aanmeldingen, ook als je al eerder kraamzorg van mij ontvangen hebt, zal ik een NO MATCH melden.

NZA Tarief Achmea ASR CZ DSW ENO EUCare Menzis ONVZ VGZ Zorg en Zeker
100 % 95 % 100 % 95 % 85 % 97 % 97 % 85 % 100 % 90 % 97 %

Tarieven 2025 aangeleverd door Kraammarkt BV (Intermediair voor ZZP Kraamverzorgenden)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.